Wat doet een makelaar? Een diepgaande blik op het beroep

Makelaar

Wat doet een makelaar? Een diepgaande blik op het beroep

sep 29, 2023 Blog by Huurkamers.nl

Een makelaar is niet zomaar iemand die helpt bij het kopen of verkopen van een huis. Deze professional bemiddelt bij de verkoop, aankoop en zelfs de verhuur van diverse soorten onroerend goed, zoals woningen, kantoren en bedrijfspanden. Maar wist je dat hun takenpakket veel breder en gevarieerder is dan je zou denken?

De verschillende soorten 

Er zijn diverse typen makelaars, elk met hun eigen specialisatie:

  • Aankoopmakelaar: Deze professional helpt je bij de aankoop van een nieuwe woning. Van het in kaart brengen van je woonwensen tot het begeleiden bij notariële en juridische zaken.
  • Verkoopmakelaar: Deze persoon is op de hoogte van de marktsituatie en adviseert over de verkoop van je huidige woning. Van het bepalen van de juiste verkoopprijs tot het opstellen van een verkoopcontract.
  • Taxateur: Veel makelaars zijn ook taxateur. Ze zijn gespecialiseerd in het vaststellen van een marktconforme verkoopprijs voor je woning.
  • Verhuurmakelaar: Deze variant bemiddelt bij de verhuur van woningen en screent potentiële huurders op hun betrouwbaarheid.
  • BOG-makelaar: Een bedrijfs onroerend goed makelaar werkt met ondernemers en beleggers die grote investeringen willen doen in bedrijfspanden.

De dagelijkse taken 

De taken van een makelaar variëren afhankelijk van hun specialisatie. Ze kunnen bijvoorbeeld adviseren bij de aankoop of verkoop, onderhandelingen voeren, bezichtigingen regelen, en juridische en notariële zaken begeleiden. Het is een veelzijdig beroep waarbij elke dag anders kan zijn.

Kwaliteitswaarborg in de makelaardij

Sinds 2001 heeft het beroep van makelaar geen beschermde titel meer in Nederland. Echter, er zijn kwaliteitsregisters zoals de Stichting VastgoedCert en de SCVM waar zij zich kunnen inschrijven. Dit garandeert dat ze betrouwbaar zijn en over goede vakkennis beschikken.

Waar werkt een makelaar?

Een makelaar kan zelfstandig werken of voor een makelaarskantoor. Ze hebben te maken met diverse professionals zoals juristen, notarissen, verzekeraars en hypotheekadviseurs.

Een onmisbare schakel

Een makelaar doet veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Of je nu een huis wilt kopen, verkopen, huren of verhuren, een makelaar kan je begeleiden bij elke stap van het proces. Met hun expertise en kennis van de markt bieden ze onmisbare ondersteuning en advies. Het inschakelen kan je veel tijd, geld en stress besparen. Dus de volgende keer dat je denkt aan onroerend goed, denk dan aan de vele voordelen die een makelaar kan bieden.