Tijdelijk uw woning verhuren in Utrecht, welke mogelijkheden bestaan er voor u?

Woning utrecht

Tijdelijk uw woning verhuren in Utrecht, welke mogelijkheden bestaan er voor u?

jul 7, 2023 Blog by Huurkamers.nl

Wilt u uw woning niet verkopen, maar zult u er voor een bepaalde periode niet in wonen? Dan kunt u overwegen om deze tijdelijk te verhuren. Veel woningbezitters die bijvoorbeeld gaan reizen of tijdelijk voor werk naar het buitenland vertrekken, kiezen voor deze optie. Het verhuren van uw woning is niet zomaar in kannen en kruiken; er zijn een hoop regels aan verbonden. Wilt u tijdelijk uw woning verhuren in Utrecht, dan bestaan daar verschillende mogelijkheden voor.

Tijdelijke huurcontract, Leegstandwet en diplomatenclausule

Om precies te zijn bestaan er voor u als verhurende partij drie opties: tijdelijke huur, huur op basis van de Leegstandwet of huur middels de diplomatenclausule. We leggen hieronder kort uit wat deze inhouden.

  • Tijdelijk huurcontract: een huurcontract voor één huurperiode met een uiterlijke duur van 24 maanden. Alleen de huurder kan dit contract tussentijds opzeggen.
  • Verhuur op basis van de Leegstandwet: uw woning staat te koop en u wilt deze in de tussentijd verhuren. Voor deze huurovereenkomst heeft uw wel toestemming van de gemeente nodig.
  • Diplomatenclausule: een huurovereenkomst waarin een clausule is opgenomen dat de huurder deze te allen tijde mag opzeggen.

Het tijdelijke huurcontract

Dit huurcontract heeft een looptijd van maximaal twee jaar. Een dergelijke overeenkomst mag u maar één keer afsluiten. U kunt dit contract zelf niet tussentijds opzeggen, wat betekent dat u er zeker van moet zijn dat u de woning binnen de afgesproken termijn niet zelf wilt betrekken of aan iemand anders wilt verhuren. Met andere woorden: u zit vast aan de afgesproken einddatum.

De Leegstandwet

De Leegstandwet is in het leven geroepen om -zijn naam zegt het al- langdurige leegstand van woningen tegen te gaan. Verloedering en algeheel waardeverlies van vastgoed kunnen daarvan immers het gevolg zijn. Ook voor een woningeigenaar is leegstand niet prettig. Denkt u bijvoorbeeld aan een persoon die een nieuwe woning heeft betrokken, maar zijn vorige woning nog niet heeft verkocht. De Leegstandwet maakt het mogelijk om met dubbele lasten af te rekenen. Wel gelden er strenge voorwaarden. Behalve van de gemeente heeft u vaak ook van de hypotheekverstrekker toestemming nodig.

Diplomatenclausule

De diplomatenclausule kent u misschien wel als tussenhuur, zoals deze ook wel genoemd wordt. Deze vormt een uitzondering op de aanvangstermijn, die doorgaans onderdeel is van een huurovereenkomst en stelt dat een huurder de huur binnen een bepaalde periode niet mag opzeggen. De diplomatenclausule geeft huurders de zekerheid dat ze niet met dubbele lasten opgescheept raken wanneer ze verhuizen. Het vaakst wordt deze clausule toegepast bij het verhuren aan expats.

Overigens kan ook een verhuurder zelf tot een diplomatenclausule verzoeken, bijvoorbeeld wanneer hij zelf tijdelijk ergens anders zal wonen, maar de woning over een bepaalde tijd weer wil betrekken.

Flexibiliteit voor u én de huurder

Tijdelijk uw woning verhuren in Utrecht kan u verschillende voordelen opleveren. Als verhuurder levert dit u onder andere meer flexibiliteit op. Uiteraard dient u wel rekening te houden met de flexibiliteit die ook de huurder geniet. Ook vergt tijdelijke verhuur behoorlijk wat regelwerk. Overweegt u daarom om dit aan een verhuurmakelaar over te laten.

Tip: Verhuurmakelaar-utrecht.com