Duurzame woontrends

Duurzame woontrends

feb 3, 2023 Blog by Huurkamers.nl

Duurzaamheid is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden. Duurzaamheid is de mate waarin systemen voor onbepaalde tijd productief blijven. Een bureau dat lang meegaat, mag dus duurzaam genoemd worden. Daarnaast is er ook nog een andere factor die de duurzaamheid van een product bepaalt. Namelijk de mate waarin het de duurzaamheid van de aarde aantast. Een auto kan wel duurzaam zijn doordat die lang meegaat, maar wanneer diezelfde auto allerlei toxische stoffen uitscheidt die bijdragen aan de vervuiling van de aarde, is het alsnog geen duurzame auto te noemen. Duurzaamheid is overal te integreren, zo ook in je woning. Dat is waar we het in dit artikel over gaan hebben. Je ontdekt twee duurzame woontrends en we geven je twee tips die je gaan helpen om duurzaam te bouwen.

Duurzame woontrends

Er zijn de laatste tijd verschillende duurzame woontrends ontstaan. We zetten er graag twee voor je op een rij.

Multifunctionaliteit

De eerste duurzame woontrend is die van multifunctionele meubels. Zo bestaan er tegenwoordig eettafels die je ook als bureau kunt gebruiken. Dit bespaart een hoop ruimte in je woning. Daarnaast beperkt het ook de hoeveelheid productie. Wanneer miljoen mensen kiezen voor een multifunctionele meubel, hoeven er miljoen meubels minder gemaakt worden.

De stijl van vroeger

Een andere trend die we zien, is dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de stijl van vroeger in woningen. De natuurlijke materialen waarvan hierbij gebruik wordt gemaakt, zijn doorgaans een stuk duurzamer dan kunstmatige materialen.

Duurzaam bouwen

Naast het gebruik maken van de duurzame woontrends, kan ook duurzaam bouwen helpen bij de verduurzaming van je woning. We geven je twee tips.

Duurzame materialen

De eerste tips die je gaat helpen om duurzaam te bouwen, is het gebruik maken van duurzame materialen. Hout is daar een goed voorbeeld van. Dit materiaal blijft in principe oneindig groeien.

Duurzame bouwwijze

Daarnaast is het ook aan te raden om gebruik te maken van een duurzame manier van bouwen. HSB, ook wel bekend als houtskeletbouw, is daar een voorbeeld van. Hierbij maak je gebruik van een houten draagconstructie in een gebouw. De open ruimtes die dit met zich meebrengt, zijn goed geschikt voor de aanbreng van duurzaam isolatiemateriaal.