Aandachtspunten bij het kopen en verhuren van een appartement

appartement kopen en verhuren

Aandachtspunten bij het kopen en verhuren van een appartement

jul 18, 2022 Blog by Huurkamers.nl

De Nederlandse huizenmarkt wordt steeds krapper. Daardoor stappen steeds meer mensen over naar een appartement. Maar er zijn bij het kopen en verhuren van appartement allerlei zaken waaraan je moet denken als vastgoedverhuurder. Wil jij graag weten met welke zaken jij rekening moet houden op het vlak van kopen en verhuren van een appartement? In deze blog ontdek je precies wat je over dit onderwerp moet weten. Zo kom jij straks geen onaangename verrassingen tegen.

Waarschijnlijk betaal je erfpacht

In de eerste plaats is het van groot belang om te beseffen dat je met een appartement kopen en verhuren waarschijnlijk erfpacht betaalt. Je koopt met een appartement namelijk niet de grond waarop het appartement zich bevindt. De gemeente verhuurt juist de grond aan jou officieel gezien. Daardoor dien je elk jaar erfpacht te betalen om van deze grond gebruik te kunnen blijven maken. Je kunt er echter ook voor kiezen om een deel van de erfpacht mee te nemen in de huurprijs van je appartement.

Houd rekening met de Vereniging van Eigenaren

Haast elk appartementencomplex in Nederland beschikt over een Vereniging van Eigenaren (VVE). Deze instelling heeft als kerntaak om de financiƫle reserve van het complex op te bouwen. Elke eigenaar van een appartement dient hierbij een steentje bij te dragen. Met deze kosten worden onder andere het onderhoud verricht van het pand. Hoewel dit zeker waarde heeft, zijn deze kosten dus niet meegenomen in de aankoopprijs van een appartement.

Er bestaat een meerjarenonderhoudsplan

Tot slot is het goed om te weten dat de eerder genoemde Vereniging van Eigenaren over een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) beschikt. In feite is dit een rapport waarin van de VVE vrijwel alle gemeenschappelijk punten worden benoemd waar aandacht aan besteed moet worden. Denk dan bijvoorbeeld aan het dak en de gevel van het gebouw. Echter worden ook het trappenhuis en de kozijnen meegenomen in dit rapport. Door middel van dit rapport wordt uiteindelijk berekend wat de bijdrage hoort te zijn van ieder lid van de vereniging, waaronder jouw lidmaatschap.