Vroegtijdig lek vinden

Vroegtijdig lek vinden

mrt 31, 2022 Blog by Huurkamers.nl

Een lek wil je het liefste vroeg vinden. Water doet zijn schade namelijk geleidelijk. Eerst ontstaat er een klein lekje ergens, wat nog weinig kwaad kan, maar dit plekje kan uitgroeien tot iets dat grote schade aanrichten kan aan de constructie van het dak. Als dit gebeurt kunnen de reparatiekosten in de vele duizenden euro’s lopen.

Advies inwinnen
Daarom wordt het aangeraden om zo nu en dan eens een dakadvies op te laten stellen door een lekdetectiebedrijf. Zo’n bedrijf zal over het algemeen geheel vrijblijvend kijken naar de staat van het dak en dan een advies geven over of er iets gerepareerd moet worden de ja of de nee. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe de pannen erbij liggen. Zijn alle pannen nog wel heel, liggen ze nog wel recht en overlappen ze elkaar nog op juiste wijze, zodat er geen water doorheen kan. Verder zijn ook de goten van belang.

Verstopping
Als deze verstopt zijn kan het water zich gaan ophopen en dat kan ook schadelijke gevolgen hebben voor het dak zelf. Ook de schoorsteen is erg belangrijk bij inspectie. De overgang van de schoorsteen naar het dak is een zwakke plek in het dak, waar vaker lekken ontstaan. Door deze te inspecteren kunnen er dus efficiënt meer lekkages worden voorkomen. Bij een schoorsteen is er ook nog brandgevaar door lekkage. Als het roet dat zich aankoekt in de schoorsteen van mensen die de schoorsteen stoken, dan kan dit nat worden bij een daklek.

Brandgevaar
Als dat gebeurt krijg je een teer achtig goedje, wat erg brandgevaarlijk is. Er zijn genoeg redenen te bedenken om een dakadvies uit te laten voeren. Uit veiligheidsoverwegingen in de eerste plaats natuurlijk, maar de financiële redenen zullen voor veel mensen natuurlijk toch ook wel een belangrijke rol spelen in het overwegen een dakinspectie te laten doen.