Huurkamers: tips voor klein interieur inrichten

Huurkamers: tips voor klein interieur inrichten

feb 17, 2021 Blog by Huurkamers.nl

Een kleine kamer van huurkamers.nl, dat vergt natuurlijk even wat uitdaging qua inrichting. Want hoe maak jij maximaal gebruik van de beschikbare ruimte? In dit artikel bekijken we slimme meubels, handige tips en slimme meubels die jij zelf kunt maken. Op die manier kun je met een flinke dosis inspiratie aan de slag om jouw kleine interieur praktisch, maar tegelijkertijd ook sfeervol in te richten. We doen dit aan de hand van maar liefst 8 verschillende tips om jou op weg te helpen. Het resultaat wordt op die manier helemaal top!

Tip 1: kleine woonkamer inrichten

In een kleine woonkamer is het belangrijk om zo efficient mogelijk in te richten. Zorg voor zo min mogelijk ‘nutteloze’ hoekjes en kies voor multifunctionele meubels. Denk dan bijvoorbeeld aan een uitschuifbare eettafel, maar ook een laptoptafel, een bijzettafel over de bank, is zo’n handig meubelstuk. Andere handige meubels zijn slaapbanken en een salontafel met lades. Begin met het maken van slimme keuzes en vermijd grote dressoirs en boekenkasten die veel ruimte innemen. Toch een grote kast, kies dan een zo hoog mogelijk model. Je kunt zo de maximale hoogte van de ruimte benutten als opbergruimte.

Tip 2: kleine slaapkamer inrichten

In een kleine slaapkamer begin je met het bed: zorg ervoor dat het bed groot genoeg, maar niet te groot is. Ook is het slim om een wat hoger bed te kiezen. Je plaatst daaronder dan lades voor extra opbergruimte. Zo benut je de ruimte in huis maximaal. Ook voor de slaapkamer geldt: kies een zo hoog mogelijke kledingkast. Op die manier maak je ook hier optimaal gebruik van de beschikbare hoogte in de ruimte.

Tip 3: licht zorgt voor een ruimtelijk gevoel

Licht: van lampen tot lichte kleuren op de muur, beide elementen zorgen voor een meer ruimtelijk gevoel in huis. Kies je voor lichte kleuren op de muur, dan wordt ook het zonlicht van buiten gereflecteerd voor een versterkend effect. Waar donkere kleuren juist licht absorberen doen lichte kleuren dat niet. Daarom moet je in een kleine ruimte dus altijd veel licht toevoegen.

Tip 4: overzicht door losse ruimtes

Deel jouw kleine interieur op in verschillende ruimtes. Op die manier zorg je voor overzicht en rust. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een roomdivider, maar ook planten of een kast kunnen een goede afscheiding zijn. Bovendien kun je op deze manier in een klein interieur makkelijk accenten aanbrengen. Hierbij wordt de ene ruimte meer opvallend en de andere juist neutraler. Speel met (lichte) kleuren voor een perfecte kleine inrichting.

Tip 5: ruimtelijk gevoel door glas en spiegels

Meer ruimte creëeren zonder het toevoegen van een aanbouw of dakkapel, met een spiegel kun je een ruimte ineens vele malen groter laten lijken. Hierbij geldt: wil je de ruimte breder laten lijken, plaats hem dan tegen een brede wand. Wil je de ruimte langer laten lijken, plaats hem dan tegen een smalle wand. Ook bestaande muren vervangen door glazen wanden maakt de volledige ruimte groter. Je ziet daarom ook dat de oudere huizen, met veel kleine kamers, worden verbouwd tot één grote ruimte om in te leven.

Tip 6: zwevende meubels

Zwevende meubels, zoals een TV meubel, zwevende wandplanken of opbergkasten zorgen voor een ruimtelijk effect. Bovendien geeft het kunnen ophangen een grote mate van flexibiliteit. De ruimte lijkt meer open en de meubels hangen daar waar jij opbergruimte nodig hebt, zonder dat daaronder ruimte op de vloer hoeft te zijn. Bovendien kun je veel zwevende meubels online samenstellen. Je kiest dan exact hoe groot jouw meubels moeten zijn en hoeveel opbergruimte je nodig hebt.

Tip 7: de juiste vloer

Een slimme keuze voor de kleur, het materiaal en de vorm van de vloer kunnen zorgen voor een meer ruimtelijk effect in een klein interieur. In de basis is het belangrijk om het contrast tussen de wanden en vloer niet te groot te laten zijn. Beide materialen en kleuren moeten op elkaar aansluiten. Ook het door laten lopen van één materiaal vloer in verschillende kamers zorgt voor een optisch groter effect.