Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

jan 27, 2021 Blog by Huurkamers.nl

Zonnepanelen zijn de toekomst voor alle huizen. In de komende jaren zullen huizen worden gebouwd waar zonnepanelen al geïnstalleerd zijn op het dak. Maar wat als je een huis hebt gekocht waar geen zonnepanelen op zitten? Wat als je ze wel wilt, maar niet weet of het überhaupt wel kan? In dit artikel word er informatie gegeven hoe je kan kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Er zitten een paar voorwaarden aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Als eerste is het belangrijk dat je zelf de eigenaar bent van de woning. Als je in een huurpand of appartement woont dan is het dak vaak niet van jezelf. Je kunt in gesprek gaan met de verhuurder over de mogelijkheden.
Ten tweede is het belangrijk dat het dak in goede staat is. Als je dak niet goed geïsoleerd is of je mist een aantal dakpannen, dan kan je er over nadenken om het dak te renoveren. In combinatie met de renovatie kun je het dak voorzien van zonnepanelen in Gelderland. Dit scheelt je een hoop geld en tijd. Het dak gaat meestal net zo lang mee als de woning zelf, dus over de constructie van het dak hoef je niet al te veel na te denken.

Vervolgens is het belangrijk dat het dak in de goede richting staat. Je wilt natuurlijk zoveel en zo lang mogelijk zonlicht opvangen. Het is belangrijk dat het dak een oriëntatie tussen het oosten en het westen heeft en richting het zuiden staat. De hoek van het dak is ook van toepassing. Is je dak plat? Of helemaal recht? De ideale hellingshoek van een dak voor zonnepanelen is 35%. Het is ook erg belangrijk dat het dak niet in de schaduw staat! Dan komt er minder zonlicht op het paneel en ontvangt je dus minder energie.

Als vierde is de grootte van het dak iets waar je rekening mee moet houden. Geen enkel dak is te klein voor zonnepanelen, maar wel voor teveel zonnepanelen. Stel, je wilt vijf panelen op het dak, dan moet je wel goed berekenen of dit gaat passen. De gemiddelde maat van een zonnepaneel is 168 x 100 cm. Tenslotte moet je opzoeken of je dakmateriaal geschikt is voor zonnepanelen. Als je een plat dak hebt, is een bitumen dakbedekking geschikt voor zonnepanelen, mits deze niet ouder is dan 10 jaar. Als je een schuin dak hebt zijn dakpannen het beste voor zonnepanelen. Ook op golfplaten is het mogelijk om zonnepanelen te nemen. Een dak van zink, riet, aluminium, leistenen en glas is vaak niet geschikt.

Kort samengevat zijn er dus 5 vragen die je jezelf moet stellen: ben je eigenaar van het dak, is mijn dak in goede staat, is de richting en de hellingshoek van mijn dak voldoende, is mijn dak oppervlakte goed voor de hoeveelheid zonnepanelen die ik wil en is het materiaal van mijn dak geschikt? Met deze informatie kun je het beste contact opnemen met een installateur om je verder te helpen in het proces richting milieuvriendelijke energie.