Ik wil zelf mijn huis verkopen

Ik wil zelf mijn huis verkopen

okt 1, 2020 Blog by Huurkamers.nl

Je kunt een hoop geld besparen door zelf je huis te verkopen in plaats van een verkoopmakelaar in te schakelen. Een verkoopmakelaar betaal je uiteraard voor zijn of haar diensten, zoals de foto’s die van je huis gemaakt moeten worden, contracten die opgesteld moeten worden en bezichtigingen die geregeld moeten worden. Al met al kunnen de kosten voor een verkoopmakelaar aardig oplopen. Soms gaat het om een vast bedrag van een paarduizend euro, soms om een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van het huis. Het is dan ook geen gekke gedachte om zelf een huis te verkopen. Maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden.

Wat je moet kunnen om zelf je huis te verkopen

Een makelaar is natuurlijk een professional met bepaalde vaardigheden en ervaringen die van belang zijn in de woningmarkt. Denk hierbij aan het op de juiste manier fotograferen van het huis, zodat het potentiële kopers hun aandacht trekt. Maar ook bezichtigingen vragen bepaalde vaardigheden als je zelf je huis wil verkopen. Je wil natuurlijk dat de potentiële kopers enthousiast worden en niet schrikken van kleine eigenaardigheden van je huis bijvoorbeeld. Een makelaar weet op de juiste manier vragen van geïnteresseerden te beantwoorden, zodat ze enthousiast blijven of juist worden.

En wat nog meer

Ook de verkoopprijs vraagt kennis van de woningmarkt die niet iedereen heeft. Je kunt natuurlijk je huis laten taxeren om een idee te krijgen voor je verkoopprijs, of kijken naar de WOZ-waarde van je huis. Dat kan een goede startpositie opleveren voor wie zelf een huis verkopen wil. De volgende stap is wel de onderhandeling over de prijs. Dat is ook iets dat je maar moet kunnen. Als je het met een koper eens bent geworden, moet alles ook nog op de juiste manier vastgelegd worden in een koopovereenkomst. Dit is ook specialistisch werk.

Als je niet alles zelf wil doen

Denk je dat je dit allemaal zelf kunt of de juiste mensen kent om dit zelf uit te voeren, dan kun je prima je huis zelf verkopen. Twijfel je, maar weet je wel zeker dat je geen makelaar in wil schakelen? Dan kun je ook kiezen voor een internetmakelaar. Hierbij verzorg je zelf de advertentie en foto’s en regel je zelf bezichtigingen, maar worden professionals ingeschakeld voor het papierwerk. De onderhandeling over de prijs kan via de makelaar of jouzelf gedaan worden.