Op kamers, hoe zit dat met het huurcontract?

Op kamers, hoe zit dat met het huurcontract?

sep 16, 2020 Blog by Huurkamers.nl

Ga je voor het eerst een kamer huren? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om zelf een huurcontract af te sluiten. In veruit de meeste gevallen heeft de verhuurder van de ruimte al een huurcontract voor het hele gebouw afgesloten en betaal je een deel van deze als servicekosten aan de verhuurder. Maar meestal als je iets anders gaat huren, moet je zelf je energie en gas regelen. Dat is enerzijds ook prettig, want je kunt dat zelf beslissen bij welke energiemaatschappij je een energiecontract af wilt sluiten.

 

Een energiecontract afsluiten is dan ook absoluut een must. Want anders heb je niet de beschikking over gas en stroom. Ga je voor het eerst een energiecontract afsluiten, dan kun je energieaanbieders met elkaar gaan vergelijken. Had je al een energiecontract en ga je simpelweg verhuizen, dan kun je je energiecontract mogelijk meeverhuizen. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je zonder stroom of gas komt te zitten.

Hoe werkt het energiecontract?

Je hebt een energiecontract nodig om gas en elektriciteit geleverd te krijgen. Als je voor het eerst op kamers gaat, hoef je dit niet te regelen. Dat doet de verhuurder voor je. Maar het kan ook zijn dat je toch een huurappartement kiest. In zo’n geval is het handig om eerst energieaanbieders met elkaar te vergelijken. In de strijd om nieuwe klanten hebben de meeste aanbieders acties. Zo kun je bijvoorbeeld een welkomstcadeau krijgen of worden de tarieven blijvend verlaagd. Of je krijgt een cashback bij het afsluiten van een energiecontract.

 

Als je al een energiecontract hebt, kun je deze vrijwel altijd laten meeverhuizen naar je nieuwe onderkomen. Het is wel belangrijk dat je zelf aangeeft dat je gaat verhuizen. Dit kun je het beste doen op het moment dat je de sleutel van je nieuwe onderkomen krijgt.

Een nieuw energiecontract afsluiten

Heb je nog nooit een energiecontract afgesloten of is deze verlopen? Dan kun je een nieuw energiecontract afsluiten. Goed vergelijken is het advies, want je kunt flink besparen op de energiekosten. Dat geld kun je dan mooi gebruiken voor de inrichting van je nieuwe optrekje. Dit is mogelijk door verschillende energie aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Als je overstapt van energieleverancier en gaat verhuizen, werkt de overstapservice niet. Je moet dan dus zelf het oude contract opzeggen.

Is GWL inbegrepen?

Als je een kamer gaat huren, is het ook goed mogelijk dat gas, water en licht (GWL) al geregeld is. De verhuurder van de ruimte heeft dan al een energiecontract afgesloten. Op jouw nieuwe adres kun je dan het energiecontract niet meenemen. Het is ook niet mogelijk om zelf een contract af te sluiten. Het energiecontract verloopt dan via de verhuurder. Per maand betaal je een vast bedrag voor gas en stroom. Meestal is dit bedrag al in de huurprijs van de kamer meegenomen. Deze kosten worden door de verhuurder meestal aangeduid als ‘servicekosten’. Het bedrag dat je moet betalen voor gas en stroom wordt gebaseerd op een schatting. Heb je achteraf minder verbruikt, dan kun je de verhuurder vragen om het te veel betaalde bedrag terug te krijgen. Maar heb je te veel verbruikt, dan is de kans groot dat de verhuurder de servicekosten zal verhogen.

Geen zorgen, je hebt altijd gas en stroom!

Voor de meeste mensen is het energiecontract altijd een zorg. Ze zijn (onterecht) bang dat ze bij een verhuizing naar een andere kamer of huurwoning zomaar zonder gas en stroom komen te zitten. Verhuis je naar een kamer, dan hoef je daar nooit bang voor te zijn. De verhuurder regelt namelijk dat er gas en stroom is geregeld. Maar als je dit onverhoopt toch zelf moet regelen, kom je nooit zonder te zitten. Want de energielevering stopt pas als de vorige bewoners het onderkomen verlaten. Als je nieuwe energiecontract niet direct ingaat, is dit geen probleem. De energie wordt alsnog geleverd en daarna met terugwerkende kracht verrekend.

 

Woonde je eerst in een appartement maar ga je nu toch op kamers, dan moet je het energiecontract dat je hebt afgesloten bij het oude adres eerst stopzetten. Je kunt het energiecontract namelijk niet meenemen, omdat de verhuurder het energiecontract regelt.