Droge blusleiding afpersen

Droge blusleiding afpersen

aug 21, 2019 Blog by Huurkamers.nl

De droge blusleiding

Eens in de zoveel tijd moet u uw droge blusleiding afpersen, maar wat is een droge blusleiding nou eigenlijk? Een droge blusleiding is aanwezig (of zou aanwezig moeten zijn) op elke etage van een gebouw boven een bepaalde hoogte. Een droge blusleiding bevat zelf geen waterreservoir, maar op de begane grond kan de brandweer hun eigen waterbron aansluiten en vervolgens kunnen ze op elke etage hun slangen aansluiten op deze waterbron, dankzij het bestaan van de droge blusleiding. Op zichzelf heb je dus niks aan een droge blusleiding, maar het zorgt er wel voor dat de brandweer een stuk sneller en efficiƫnter te werk kan gaan, hoe groot of hoog het gebouw ook is.

Waarom een droge blusleiding afpersen?

Een droge blusleiding afpersen is zeer belangrijk, want een droge blusleiding helpt enorm bij een eventuele brand in uw pand, dus is het belangrijk zeker te weten dat alles in orde is. Het zorgt er namelijk voor dat de brandweer gemakkelijk op elke etage van uw pand de brand kan blussen. Door de droge blusleidingen heeft de brandweer namelijk op elke etage toegang tot een waterbron. Niet alleen zitten er regels aan verbonden, maar het verbetert de veiligheid in uw gebouw sterk. Een droge blusleiding afpersen zorgt ervoor dat u er zeker van bent dat het allemaal nog goed loopt en dat bij een eventuele noodsituatie er niets mis is met uw brandbestrijdingssysteem.

Naast een droge blusleiding zijn voor bedrijven ook belangrijk een ontruimingsinstallatie (meer informatie), en indien je een serverruimte hebt, dan een blusgas installatie (bron).

Hoe vaak een droge blusleiding afpersen en hoe werkt het?

Een droge blusleiding afpersen moet minstens eens in de vijf jaar gebeuren volgens NEN 1594. Deze taak nemen wij graag op ons voor u. Tijdens het droge blusleiding afpersen worden de leidingen gevuld met water zodat er druk ontstaat, die constant zal blijven voor vijf minuten. Hierbij worden uw leidingen intensief getest en kunt u goed zien of alles nog in orde is.

Alhoewel een droge blusleiding afpersen technisch gezien maar eens per vijf jaar hoeft te gebeuren, kan een specialist eens per jaar een standaard controle uitvoeren op uw systeem om te kijken of alles in orde is. Aangezien droge blusleidingen zo’n belangrijk onderdeel zijn van brandbestrijding, is dit zeker aan te raden.