Hoe een donkere en juist ingerichte slaapkamer zorgt voor de ultieme nachtrust.

Hoe een donkere en juist ingerichte slaapkamer zorgt voor de ultieme nachtrust.

jul 16, 2019 Blog by Huurkamers.nl

Van nature gaan we ervan uit dat slapen in het donker logisch is, maar waarom eigenlijk? Hoe zorgen we voor een goede aanloop naar het slapen en op welke manier heeft ons slaapkamerinterieur hier invloed op? Al deze vragen gaan we beantwoorden.

Voorbereiden van de slaap.

De aanloop naar het slapen is van groot belang op de nachtrust zelf. Op het moment dat je jouw lichaam voorbereidt op het naar bed gaan wordt dit een veel makkelijker proces. Jezelf voorbereiden doe je door een aantal uur voordat je van plan bent te gaan slapen een nachtlampje aan te doen en vooral niet in blauw licht te kijken. Ook de activiteiten die je onderneemt voor het slapengaan zijn van groot belang. Intensieve hersenactiviteit of onrust kunnen er namelijk voor zorgen dat je minder gemakkelijk in slaap valt of onrustiger slaapt.

Blauw licht

We horen het overal, blauw licht is slecht voor de nachtrust, maar wat is het eigenlijk? Blauw licht moet je zien als een vervanger voor zonlicht, daglicht. Onze hersenen denken op het moment dat we naar blauw licht kijken dat we wakker moeten blijven. Het is ook hierdoor dat alle hedendaagse smartphone en laptop producenten zorgen voor een nachtmodus. Deze kan in gradaties de blauwtinten uit je scherm halen waardoor kijken naar je scherm voor het slapen gaan minder erg is.

Wij raden daarom ook aan helemaal niet naar je scherm te kijken voor het slapen gaan of je smartphone of laptop met de juiste nacht modus instellingen te configureren.

Interieur slaapkamer.

Je interieur kan er voor zorgen dat je rustig naar je bed gaat. In het specifiek zijn er een aantal dingen die je in de hand hebt die een flinke impact hebben op de manier waarop je naar je bed gaat. Allereerst moet een slaapkamer opgeruimd zijn, op het moment dat een slaapkamer veel losse spullen bevat zorgt dit voor onrust, wat invloed kan hebben op je slaap.

De kleuren van je slaapkamer zijn ook erg essentieel voor een rustige nacht. Wit is over het algemeen een (kleur) die zorgt voor rust, het tegenovergestelde geldt voor kleuren zoals: geel.

Zonwering.

De graad waarop je zonlicht kan tegenhouden in je slaapkamer heeft hele erge impact op je slaap. Hoe meer licht je buiten houdt hoe dieper je kan slapen. Zo is een slaapkamer idealiter compleet donker, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Tegenwoordig bestaan er rolgordijnen met zijgeleiding die zorgen voor een compleet donkere slaapkamer. Door middel van de zijgeleiding zorgen de rolgordijnen ervoor dat er geen zonlicht aan de zijkanten binnen kan komen; wat vaak het probleem is.

Rolgordijnen op maat kunnen er ook voor zorgen dat er geen zonlicht aan de zijkanten binnenkomt.

Kortom, de aanloop naar het slapengaan én de omstandigheden tijdens het slapen, kunnen zorgen voor een algehele lichamelijke en geestelijke verbetering. Hierdoor hoef je niet langer moe en energieloos door het leven te gaan!