Tips bij het inspecteren van je huurkamer

Tips bij het inspecteren van je huurkamer

jun 21, 2019 Blog by Huurkamers.nl

Leuk, je bent gekozen om de woning of de kamer te kunnen huren en je mag komen inspecteren. Bij een inspectie ga je meestal samen met de verhuurder en eventueel de makelaar langs de kamer of woning om te controleren in welke staat de kamer verkeerd.

Vaak zie je op dat moment vanwege de spanning en enthousiasme niet of alles in de juiste staat is, terwijl nu het moment is om aan te geven welke zaken niet voldoen. Mocht je niets aangeven of opmerken dan zijn vaak de gebreken die je later spot, wanneer je de kamer betrekt, voor je eigen rekening. Ook al woon je in een huur woning of huur je een kamer, men hanteert vaak een eigen risico waardoor je de kosten zelf moet betalen. Lees in dit artikel wat de ruimtes en plaatsen in een woning zijn die vaak over het hoofd gezien worden om zo kosten te besparen.

Dag van inspectie; waar moet je opletten?

De lijst is langer dan ik kwijt kan in dit artikel dus daarom zal ik een beknopte lijst samenstellen van zaken waar je op moet letten.

  • Sluiten alle deuren (en zijn alle deuren aanwezig (je weet maar nooit)
  • Is al het hang en sluit werk in goede staat en functioneert het nog prima
  • Is het sanitair in orde, volledig en niet beschadigd? Soms kan een toiletpot beschadigd zijn, dus goed checken! Is de WC bril niet kapot, zijn er geen lekkende kranen en stroomt de wasbak goed door?
  • Werken alle radiatoren naar behoren en komt er warm water uit de kraan?

Noteer alles

Op zo een dag krijg je heel veel informatie en zal de verhuurder je van alles en nog wat vertellen. Waarschijnlijk maak je ook andere mondelinge afspraken. In mijn ervaringen helpt het wanneer je je telefoon notities bij de hand hebt, of als je wat traditioneler bent een notitieboekje, en daarin alles noteert wat je afstemt met de verhuurder.

Vervolgens is het slim om de gemaakte afspraken op de mail te zetten en de verhuurder te mailen en te vragen om zijn bevestiging. Zo voorkom je verassingen achteraf!

Cool, alles is geregeld, nu tijd voor ontspanning!

Top, alles is goed gegaan. Je hebt zaken gevonden die de verhuurder nog voor je gaat regelen of alles was gecontroleerd en er kwamen geen spannende dingen uit.

De volgende stap is dat je de woning kan gaan betrekken en je spullen mag verhuizen. Afhankelijk van hoeveel spullen je gaat verhuizen is verhuizen best stress vol en ben je waarschijnlijk al toe aan een volgende vakantie!

Ga je naar een Europees land dan heb je waarschijnlijk geen visum nodig, maar wil je wat verder weg naar Azie of de Verenigde Staten dan heb je wel een visum nodig. Via de website visumvoor.com kun je visums aanvragen voor bijvoorbeeld Canada of een ESTA voor de VS. Fijne vakantie!

En hoe nu verder?

Mocht je een woning op het oog hebben dan kun je gebruik maken van bovenstaande tips. Ben je nog op zoek naar een leuke woning? Kijk dan op onze website huurkamers.nl en vind de juiste woning voor jou!