Taxeren bij het verhuren van je woning

Taxeren bij het verhuren van je woning

feb 20, 2019 Blog by Huurkamers.nl

Het verhuren van je woning kan je een leuk maandelijks extraatje opleveren, maar voor je eraan begint om te verhuren, is het slim om even na te gaan hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Waarom ook bij verhuur taxeren?

Een taxatie wordt uitgevoerd om te bepalen wat de waarde van een bepaalde woning is. Op deze manier weet je welke vraagprijs je voor je huis kunt vragen. Bij verhuur werkt dit ongeveer hetzelfde, alleen gaat het hierbij om een verhuur en niet om een verkoop.

Bij de taxatie van een woning die verhuurd gaat worden, wordt de waarde van de woning bepaald en gekeken naar welke huurprijs er gevraagd kan worden. Verder worden de verwachte huurinkomsten berekend, dit wordt allemaal weer verwerkt in het taxatierapport.

Het taxatierapport

Ook de inhoud van het taxatierapport voor een huis dat verhuurd gaat worden is logischerwijs anders dan dat van een huis dat te koop staat. In dit taxatierapport moet allereerst staan welk object er getaxeerd wordt. Daarnaast moet de netto huur worden aangegeven en de verwachte huurinkomsten inclusief onderbouwing moeten vermeld worden.

Verder moet de marktwaarde in verhuurde staat, het netto en bruto aanvangsrendement inclusief berekening en de WWS erin worden vermeld. Tot slot moeten er 3 referentiepanden worden benoemd op basis van vierkante meters, huur, netto en bruto aanvangsrendement en de aankoopprijs en datum.

Huurovereenkomst

De huurovereenkomst is wat anders dan het taxatierapport. Waar het taxatierapport voornamelijk gaat over de waarde van de woning en de verwachte inkomsten van de verhuur, gaat de huurovereenkomst over afspraken tussen jou en de huurder.

De huurovereenkomst is een afspraak tussen jou en een andere partij, waarbij in dit geval jij de huurder iets levert (een woning) en de andere partij jou een tegenprestatie geeft (de betaling van huur).

In een huurovereenkomst worden verschillende dingen opgenomen, zodat er geen onduidelijkheden zijn over wat wel en niet mag en wanneer en hoeveel huur er betaald moet worden.

De huurovereenkomst beschermt jou, maar ook de huurder. Jij kan op basis van de huurovereenkomst de betaling zoals afgesproken verwachten en andersom heeft de huurder dus het recht op de woning.

Makelaar

Wellicht heb je nu een klein ‘waar ben ik aan begonnen’-moment, maar geen zorgen. De Boer Makelaars (www.boerbv.nl) kan je ook hierbij helpen. Een makelaar koopt, verkoopt en verhuurt woningen, maar is er ook voor taxaties. Voor een goed taxatierapport kan je dus bij hem terecht, scheelt jou weer een hoop stress.