Rotan meubelen passen perfect in een landelijk interieur

Rotan meubelen passen perfect in een landelijk interieur

jan 16, 2019 Blog by Huurkamers.nl

Het landelijke interieur blijft onverminderd populair in Nederland. Loop een willekeurige woonwinkel in en je komt boomstamtafels, vloerkleden, lampen en nog veel meer interieurspullen tegen die een landelijke uitstraling hebben. Echter, rotan meubelen kom je een stuk minder tegen. En dat is hartstikke zonde, want rotanmeubels passen perfect in een landelijke interieur. Dat is mede te danken aan het feit dat het vlechtmateriaal in verschillende soorten verkrijgbaar is, waardoor er altijd wel een passende kleur te vinden is.

Wat is rotan?

Rotan wordt vaak verward met riet. Kortom, als je rieten meubelen ziet staan, dan zijn die van rotan gemaakt en niet van riet. Wat is rotan dan wel? Het is een vlechtmateriaal dat afkomstig is van de rotanplam. Deze palm is met name in de tropische regenwouden te vinden. Er zijn diverse soorten rotanpalmen, waardoor de dikte van een rotanstengel kan variëren van enkele millimeters tot circa 10 cm. Daarbij kunnen de stengels een lengte van langer dan 100 meter hebben!

Een stengel bestaat uit verschillende lagen, dat verklaart waarom het aanbod vlechtmaterialen zo divers is. Zo wordt bijvoorbeeld het binnenste gedeelte van de stengel gebruikt om pitriet van te maken. Kortom, een stengel bevat eigenlijk diverse soorten vlechtmaterialen waarmee onder andere stoelen, mandjes en zelfs banken mee gevlochten worden.

Welke soorten Rotan zijn er?

Zoals we net hebben aangegeven wordt het binnenste gedeelte van een stengel gebruikt om pitriet van te maken. Echter, met het pitriet worden vervolgens weer variaties gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld het donkere gekleurde gerookte pitriet en het wat plattere conisch pitriet dat zeer geschikt is om een stoelzitting mee af te werken.

Een andere populair soort vlechtmateriaal is webbing (Bekijk webbing hier: https://www.rotanblees.nl/rotan-webbing-kopen). Dit materiaal staat ook wel bekend als ‘gaatjesmatten’. Webbing is een tijdje veelvuldig gebruikt om houten stoelen van rugleuningen en stoelzittingen te voorzien. Een bijzonder soort vlechtmateriaal is papiertouw (ook wel ‘papercord’ genoemd). Dit touw wordt gebruikt om Deense designmeubelen van te maken. Het materiaal is bijzonder sterk en kan daardoor tientallen jaren meegaan.

Welke rotan meubelen passen bij jouw interieur?

In principe is er voor ieder landelijk interieur een passend rotanmeubel te vinden. Het is daarbij belangrijk om te kijken naar de dikte en de kleur van het vlechtmateriaal. Het is bijvoorbeeld een vreemd gezicht als je een donkere massieve boomstamtafel combineert met stoelen die van dun lichtgekleurd riet zijn gemaakt.

Een laatste tip die we je willen meegeven, is om kleedjes over de stoelen te hangen. Dat oogt niet alleen erg mooi, maar beschermt kwetsbare kleding (zoals panty’s) tegen scheuren. Het riet kan soms net een klein scherper stukje hebben waarachter een panty kan blijven haken. Dat zou zonde zijn.

Zelf stoelen vlechten?

Als je creatief ben en je je eigen stoelen wilt vlechten, kan dat natuurlijk ook. Er zijn diverse cursussen te volgen, zie hier een website met een overzicht van vlechtcursussen. Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan, maar wil je wel een meubel op maat? Dan kun je twee dingen doen. De eerste optie is dat je bij een groothandelaar in rotan vlechtmaterialen het gewenste vlechtmateriaal inkoopt en een stoelenmatter er vervolgens een meubel van laat maken. Een tweede optie is om de opdracht geheel aan een stoelenmatter over te laten. Daarbij geef je alleen aan welk materiaal er moet worden gebruikt en wat voor meubel je wilt.

Succes!