Informatie over taxaties

Informatie over taxaties

feb 16, 2018 Blog by Huurkamers.nl

Als je van plan bent om jouw woning te verkopen dan wil je graag weten wat de woning waard is. Ook als je een huis wilt kopen of als je een nieuwe hypotheek voor jouw woning wilt aanvragen dan moet je de waarde van het huis weten. Hiervoor kun je een makelaar inschakelen. Een makelaar kan je woning taxeren en de waarde van het huis bepalen inclusief de grond die bij de woning hoor. Met deze taxatie kun je samen met de makelaar de prijs bepalen van de woning voor de verkoop of is het mogelijk om een nieuwe hypotheek aan te vragen. Zijn er meerdere partijen betrokken, dan kun je ook een taxatie laten doen door meerdere makelaars om tot een eerlijke waarde te komen.

Waarom laat je je huis taxeren

Er zijn verschillende redenen waarom je huis kan laten taxeren. Je laat een huis taxeren om de waarde van het huis te bepalen en de bijbehorende grond. Dit wordt vaak gedaan omdat er een nieuwe hypotheek aangevraagd moet worden of omdat je het huis graag wilt verkopen. Er zijn ook andere redenen om een huis te laten taxeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een erfenis of een scheiding waarbij de waarde van de woning bepaald moet worden. Zo kan bij een eventuele verkoop het geld dat hiermee gemoeid is verdeeld worden onder de nabestaanden of onder de gescheiden partners. Hiervoor kun je naast een makelaar ook een erkende taxateur zoals Woltjer inschakelen.

Erkende taxateurs

Makelaars zijn vaak gecertificeerd om een huis te taxeren. Naast makelaars zijn er ook andere taxateurs die bijvoorbeeld voor een scheiding of een erfenis een huis kunnen taxeren. Het laten taxeren van een woning door een makelaar of erkende taxateur brengt wel altijd kosten met zich mee. Voor de taxatie wordt er gekeken naar verschillende factoren. Zo kan het van belang zijn in welke buurt de woning staat, wat de waarde van de omliggende woningen zijn en in welke gemeente het huis staat. Ook het type huis en de isolatie van de woning zijn belangrijk om de waarde van het huis te kunnen bepalen. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie en is dan ook meer waard.