Een huis kopen, waar moet je op letten?

Een huis kopen, waar moet je op letten?

feb 16, 2018 Blog by Huurkamers.nl

Als je een huis hebt gevonden die je alleen of samen met je partner wilt kopen dan moet je op een aantal punten letten. Je hebt het huis waarschijnlijk alleen nog maar op foto’s gezien dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op het moment dat je een afspraak maakt. Let op de buurt, stel vragen over de woning en over de geschiedenis van de woning. Als je echt jouw plekje hebt gevonden dan kun je gaan onderhandelen over de prijs.

Voorbereiding

Voordat je een huis gaat bekijken is het verstandig dat je voor jezelf een aantal vragen op papier hebt. Kijk goed naar de informatie die je op internet en bij de makelaar over de woning kunt vinden. Rij voordat je het huis gaat bezichtigen ook eens langs de woning en kijk goed naar de buurt. Je wilt graag prettig en rustig kunnen wonen dus is het belangrijk dat je weet hoe de omgeving eruit ziet. Als het blijkt dat achter de mooie tuin van jouw toekomstige woning een drukke snelweg ligt, dan kan het al minder aantrekkelijk zijn om voor dit huis te gaan kijken. Je kunt ook de hulp van een NVM makelaar inschakelen.

Bezichtigen

Maak zo snel mogelijk een afspraak met de makelaar om het huis te kunnen bezichtigen. Ga samen met je partner of, als je alleen een huis gaat kopen, met iemand die met jou kan meekijken. Twee zien meer dan één en je kunt zo beter op de details letten. Kijk bijvoorbeeld goed naar de isolatie van het huis en of er gebreken aan de woning te zien zijn. Als er bijvoorbeeld schimmel in de woning zichtbaar is of als er scheuren in het huis zitten dan kan dit betekenen dat er iets aan de hand is met de woning.

Maak foto’s

Zorg er altijd voor dat je zelf ook foto’s maakt tijdens de bezichtiging. Dan kun je later nog eens terugkijken naar de woning en als je nog vragen hebt ook precies vertellen aan de makelaar waar je een vraag over hebt. Vraag ook naar de geschiedenis van de woning en helemaal naar het onderhoud. Als het huis slecht is onderhouden dan betekent dit vaak dat je er zelf veel aan moet doen voordat je er fijn kunt gaan wonen.