De laagste energielasten in een huurwoning

De laagste energielasten in een huurwoning

feb 16, 2018 Blog by Huurkamers.nl

Wanneer je een woning of een kamer huurt onderteken je het huurcontract en officieel wordt ook het energielabel in de overeenkomst vermeld. Dat is het kenmerk die wordt gegeven aan een woning welke een beeld geeft hoe energiezuinig een woning is. Dit wordt bepaald aan de hand van een groot aantal factoren die onafhankelijk zijn vastgesteld. Daarbij is een energielabel A het meest zuinig (vaak nieuwbouwwoningen en woningen die tot in de puntjes zijn gerenoveerd) en energielabel G het minst energiezuinig.

Hoe krijg je een beter energielabel

Een beter energielabel verkrijgen is niet zo heel eenvoudig. In de eerste plaats wordt er veel aandacht besteed aan de isolatie. Dit komt voor in de gevels, maar ook in vloeren, daken en ramen. Gevels van oudere woningen bestaan vaak uit 2 muren met een tussenruimte. Door het aanbrengen van isolatie in deze spouw kan er voor weinig geld de isolatie sterk worden verbeterd. Dit scheelt gemiddeld 10% in de verwarmingskosten en zal je dus niet zo snel doen als je niet de eigenaar bent van de woning. Je kan het natuurlijk wel altijd aan de verhuurder voorstellen.

Meer tips voor het verbeteren van de isolatie en energielabel, bijvoorbeeld in de spouwmuur: http://www.goedkoopste-energieleverancier.net/energie-besparen/isoleer-uw-gevelspouw.html

Sommige eigenaren zijn coulant en zijn bereid te helpen bij het verbeteren van het energielabel aan daarmee de lasten van jouw energierekening. Een goed argument is dat hiermee een woning ook meer waard wordt. Het gaat gemiddeld om een waardestijging van € 6.000.

Verbeter ook de isolatiewaarde van ramen

Tegenwoordig is dubbele beglazing een must, maar zelfs al gedateerd. De best geïsoleerde ramen zijn voorzien van HR++ glas. Bij grote ramen van 4m2 hebben het over een flink besparing van 20m3 gas per jaar. Als jouw woning bestaat uit bijvoorbeeld 12m2 glas (wat gemiddeld gezien niet zo heel veel is) scheelt dat 60m3 gas per jaar wat neerkomt op ongeveer € 40 in de kosten aan gas.